Watch The Dreambuild Episode

Video from of ABC’s Dreambuild

Type of stair

Classic H 1300/12
Powder-coated in Satin Black

Classic H Series Webpage

Find out more

More Information:

Rather than repeating past mistakes and extending from the rear in a new configuration, the proposal was to build a new structure on the rear boundary, the southern edge of the block, upon the footprint of what had been, until now, the back yard. The new structure faces the sun, the pure cantilevered box above acts as the passive solar eave, cutting out summer sun, while letting winter sun flood in.

Following the decision to build at the rear of the block a ubiquitous modern box was first imagined. Soon it seemed necessary to pursue the opportunity to activate this new, once shaded, now sunny facade. A seat along the new northern facade? Perhaps a series of steps like the Scalinata della Trinità dei Monti? But how does one lounge in the sun on steps. Perhaps a slope instead …. And the hill house evolved/emerged.

The new structure faces the original house. The backyard is now the centre of the house activated by the built form around it. Beyond solar gain, thebenefit of the new structure being in the backyard is that it borrows landscaping from its neighbours’ gardens. The high windows about the entertainment cabinetry and the dining area are enveloped in trees. Internally one gets the sense that Hill House is enveloped by bush rather than part of the suburban mix.

Along one boundary a 2m high fence was created, but unlike most houses the Hill House has a one metre wide fence; a corridor lowered into the site to achieve head height. This in turn creates a lowered dining area. One rises into the living space. The change in floor level creates a bench seat for the Maynard designed ZERO WASTE TABLE.

Front Street no longer provides the main entry to the home. Family now enters via the side lane. The original house, now private dormitory spaces, no longer has a typical relationship to th street’s “front” door. The original house, as with most narrow blocks throughout Melbourne, demanded that visitors walked a long corridor past bedrooms to the living area. Stolen quick glances into dark private spaces always occurred along the journey. At the Hill House the entry is reorientated. The kitchen, the nerve centre, the hub of the house, is the new greeting point. Beyond is the park. Adjacent is the living space, the yard and the “kids’ house” beyond.

The old house is converted into “the kids’ house”. The old house is as it once was. The rear of the simple masonry structure, though spatially connected, is not reoriented, a face is deliberately not applied. It is left honest and robust. With a restrained piece of “street art” to be applied.

Words and photos by Andrew Maynard Architects